top of page

BASIN AÇIKLAMASI:14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ


14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla, diyabet hastalığının kronik bir hastalık olduğunu ve hayat boyu tedavi gerektirdiğine değindi.

Saydan, Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları üzerinden kutu başına 5 ile 40 TL arası fiyat farkı çıktığıyla ilgili basın açıklaması şöyle:

BASIN AÇIKLAMASI

7 MİLYON DİYABET HASTASINA FİYAT FARKI ŞOKU !

TEİS: DİYABET HASTALARI KULLANDIKLARI ÜRÜNLERDE 5 İLA 40 TL FİYAT FARKI ÖDÜYOR”

Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları üzerinden kutu başına 5 ile 40 TL arası fiyat farkı çıkıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları ile ilgili eczacıların ve hastaların yaşadığı sorunlara değinerek, “Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları için hastalar fiyat farkı ödüyor” dedi.

Bu ürünlerin geri ödeme listelerindeki fiyatlarıyla ilgili sorunların son dönemde ciddi artış gösterdiğini vurgulayan Saydan, Türkiye’de yaklaşık 7 milyonun üstünde şeker hastası bulunduğunun altını çizdi.

Türkiye’deki diyabet görülme oranının beklenenin çok üstünde arttığının altını çizen Saydan, şunları söyledi:

“Diyabet dünya üzerinde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. 2015 yılında yapılan araştırmaya göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli bulunuyor. Bu sayının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Diyabet tüm Avrupa ülkeleri içinde en hızlı artışı Türkiye’de gösteriyor. Türkiye diyabetli insan sayısı açısından ise, Rusya ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin ediyordu. Ancak 2030 için tahmin edilen bu değer 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yani fiyat farkından 7 milyon hasta etkileniyor.”

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları skalasındaki birçok üründe, ürünün eczane temin fiyatı, kurum tarafından ödenen fiyatın üstünde kalmakta, dolayısıyla bu durum eczacılarla hastaları karşı karşıya getirerek, ciddi eczacı ve hasta mağduriyeti oluşturmaktadır. Söz konusu şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarının kurumca ödenen fiyatlarının değişen serbest piyasa ekonomisi ve koşulları üzerinden tekrar revize edilerek güncellenmesi gerekmektedir.

            TEİS olarak hastalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur eden bu durumun bir an evvel düzeltilerek yaşanan mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.”

                                                                                  TEİS BASIN BÜROSU/14/11/2018

Comments


bottom of page